Reflexologie & zwangerschap

Zwangerschapsklachten
Bij de verschillende klachten die zich voor kunnen doen tijdens en na de zwangerschap, kan voetreflexologie uitkomst bieden. Het zelfgenezend vermogen wordt in werking gesteld door middel van ontspanning en door specifieke massagetechnieken toe te passen op zones, meridiaanbanen en acupunctuurpunten. Op deze manier kunnen een groot aantal klachten verminderen en zelfs verdwijnen in deze bijzondere periode van uw leven. Ook bij het zwanger worden, opwekken van de weeën en in de postnatale periode kan deze behandeling een fantastische ondersteuning zijn.

Klachten die voor kunnen komen tijdens de zwangerschap:
Pijn in het bekken en rugpijn. Bekkeninstabiliteit is een veel voorkomende klacht die wordt veroorzaakt door verweking van de symfyse en de andere verbindingen in het bekken. Ook na de bevalling kunnen de klachten aanhouden. Een gevolg van bekkeninstabiliteit (minder lichamelijke beweging) kan obstipatie zijn. Door middel van massages die het spijsverteringskanaal stimuleren en gerichte adviezen op te volgen (voeding, vocht en ondersteunende supplementen) zijn al vele goede resultaten bereikt.

Oedeem
Een veelvoorkomende klacht waar geen oplossing voor is. Reflexologie kan voor veel verlichting zorgen.

Maagzuur
Als de baby meer ruimte inneemt zal de druk op de maag toenemen en kun je last krijgen van maagzuur.

Misselijkheid

Een veelvoorkomende klacht in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Na drie maanden neemt het HCG gehalte af en bij de meeste zwangeren verdwijnen of verminderen de klachten dan.

Slapeloosheid/stemmingswisselingen/vermoeidheid
Door alle hormonale veranderingen en de gewichtstoename kunnen deze klachten ontstaan. Belangrijk is dat je balans zoekt tussen inspanning en ontspanning. Luister naar wat je lichaam je wil vertellen. Voetreflexologie kan bij deze klachten een enorme ondersteuning bieden.

Stuit- of dwarsligging
Reflexologie kan eveneens worden ingezet als ondersteuning bij het draaien van een stuit- of dwarsligging. Een ontspannende massage voor het bekkengebied en buik in combinatie met het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten heeft regelmatig het gewenste effect opgeleverd. Uiteindelijk moet de baby zelf zoveel energie hebben om de draaiing te maken door zich af te zetten.
Moxa wordt ook vaker ingezet om baby`s te laten draaien die in stuitligging liggen.
De behandeling met moxa bij stuitligging van de baby kan vanaf de 33e week van de zwangerschap. Deze moxabehandeling wordt maximaal tot en met de 36e week van de zwangerschap toegepast. Uw partner krijgt een eenvoudige instructie waardoor jezelf thuis de moxatherapie kunt toepassen. Gedurende twee weken moxeert je partner dagelijks het acupunctuurpunt, zowel links als rechts op de kleine teen, gedurende 15 minuten per teen.

Weeën opwekken
Reflexologie kan ook worden ingezet om de bevalling op te wekken. Een combinatie van ´strippen´ door de verloskundige en een reflexzonebehandeling levert regelmatig resultaten op.